Beaujolais Nouveau. Święto młodego wina w Browarze Lubicz.
17/11/2016

Co roku, w trzeci czwartek listopada we Francji świętuje się Beaujolais Nouveau. Cierpkiego, młodego wina z Burgundii powinien spróbować każdy!
Beaujolais to wino z odmiany Gamay – ta odmiana bardzo wcześnie dojrzewa.Około 2/3 całości upraw tej odmiany we Francji znajduje się w regionie Beaujolais – w południowej części Burgundii.
Początki historii Beaujolais sięgają wieku XIV, kiedy władca Burgundii książę Filip Śmiały nakazał usunięcie ze wszystkich winnic w księstwie krzewów szczepu Gamay i zastąpienie ich Pinot Noir.Winiarze z Burgundii uznali argumenty władcy za racjonalne, w końcu burgundzkie gleby lubiły się z pinot noir. Za to ci z Beaujolais, gdzie dominuje granit, wiedzieli, że gamay ma u nich większe szanse i uparli się jednak na pozostawienie Gamay. Od tej pory Burgundia rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej, za to w Beaujolais szło słabo. Wina dostarczane były głównie do lyońskich fabryk jako dodatek do posiłków regeneracyjnych wywalczonych przez związki zawodowe. Sytuację zmienił dopiero rewolucyjny pomysł związany ze sprzedażą młodego wina, który powstał w latach 50. XX stulecia i odniósł gigantyczny sukces.
Kilka informacji na temat wytwarzania:
• Beaujolais jest wytwarzane metodą maceracji węglowej, jest to unikatowy sposób produkcji wina
• Winogrona zbiera się już w połowie września; winobranie prowadzone jest wyłącznie ręcznie, bez użycia maszyn, gdyż jedynie taki sposób zbioru gwarantuje, że skórki winogron nie zostaną uszkodzone.
• Całe winogrona – nie rozgniecione trafiają do zbiornika, który zostaje szczelnie zamknięty
• Zaczyna się proces wewnętrznej fermentacji w gronach, potem pod wpływem ciśnienia owoce zaczynają się same powoli zgniatać
• Po pierwszej fermentacji, która nastąpiła w środku owoców, grona się wyjmuje i zgniata, a potem poddaje dalszej fermentacji, już tak jak normalne wina
• Na końcu jest butelkowanie i w trzeci czwartek listopada wino trafia do kieliszków
Beaujolais nouveau jest swego rodzaju testerem, który może pokazać, jakie będą burgundy z tego samego rocznika. Beaujolais nouveau możemy próbować w listopadzie, kiedy burgundy są jeszcze na etapie winifikacji i na degustację nie ma szans. Na podstawie jakości beaujolais można ocenić jakość całego rocznika, jeśli chodzi o wina burgundzkie. Opinie o Beaujolais są różne, od bardzo krytycznych, po bardzo pozytywne; jest to spowodowane faktem, że ogromna moda na Beaujolais w latach 70. i 80. obiecywała producentom bardzo szybkie zyski, co niosło ze sobą ryzyko niedbalstwa o jakość wina.
Zarezerwuj stolik pod nr. 12 353 99 44