fbpx

Beaujolais Nouveau. Święto młodego wina w Browarze Lubicz.

17/11/2016

Beaujolais Nouveau. Święto młodego wina w Browarze Lubicz.

Co roku, w trzeci czwartek listopada we Francji świętuje się Beaujolais Nouveau. Cierpkiego, młodego wina z Burgundii powinien spróbować każdy!

Beaujolais to wino z odmiany Gamay – ta odmiana bardzo wcześnie dojrzewa.Około 2/3 całości upraw tej odmiany we Francji znajduje się w regionie Beaujolais – w południowej części Burgundii.

Początki historii Beaujolais sięgają wieku XIV, kiedy władca Burgundii książę Filip Śmiały nakazał usunięcie ze wszystkich winnic w księstwie krzewów szczepu Gamay i zastąpienie ich Pinot Noir.Winiarze z Burgundii uznali argumenty władcy za racjonalne, w końcu burgundzkie gleby lubiły się z pinot noir. Za to ci z Beaujolais, gdzie dominuje granit, wiedzieli, że gamay ma u nich większe szanse i uparli się jednak na pozostawienie Gamay. Od tej pory Burgundia rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej, za to w Beaujolais szło słabo. Wina dostarczane były głównie do lyońskich fabryk jako dodatek do posiłków regeneracyjnych wywalczonych przez związki zawodowe. Sytuację zmienił dopiero rewolucyjny pomysł związany ze sprzedażą młodego wina, który powstał w latach 50. XX stulecia i odniósł gigantyczny sukces.

Kilka informacji na temat wytwarzania: 

•       Beaujolais jest wytwarzane metodą maceracji węglowej, jest to unikatowy sposób produkcji wina

• Winogrona zbiera się już w połowie września; winobranie prowadzone jest wyłącznie ręcznie, bez użycia maszyn, gdyż jedynie taki sposób zbioru gwarantuje, że skórki winogron nie zostaną uszkodzone.

•       Całe winogrona – nie rozgniecione trafiają do zbiornika, który zostaje szczelnie zamknięty

•       Zaczyna się proces wewnętrznej fermentacji w gronach, potem pod wpływem ciśnienia owoce zaczynają się same powoli zgniatać

•       Po pierwszej fermentacji, która nastąpiła w środku owoców, grona się wyjmuje i zgniata, a potem poddaje dalszej fermentacji, już tak jak normalne wina

•       Na końcu jest butelkowanie i w trzeci czwartek listopada wino trafia do kieliszków 

 

 Beaujolais nouveau jest swego rodzaju testerem, który może pokazać, jakie będą burgundy z tego samego rocznika. Beaujolais nouveau możemy próbować w listopadzie, kiedy burgundy są jeszcze na etapie winifikacji i na degustację nie ma szans. Na podstawie jakości beaujolais można ocenić jakość całego rocznika, jeśli chodzi o wina burgundzkie. Opinie o Beaujolais są różne, od bardzo krytycznych, po bardzo pozytywne; jest to spowodowane faktem, że ogromna moda na Beaujolais w latach 70. i 80. obiecywała producentom bardzo szybkie zyski, co niosło ze sobą ryzyko niedbalstwa o jakość wina.

Zarezerwuj stolik pod nr. 12 353 99 44

Szanowny Kliencie,

  • Administratorem Pana/i danych osobowych jest Browar Lubicz Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, KRS nr 0000513329 (dalej Browar).
  • Cele, dla których Browar przetwarza Twoje dane osobowe to realizacja usługi/dostawy określonej zawartą z nami umową, jaką wykonujemy lub wykonywaliśmy na Pani/Pana rzecz lub pozostawanie w kontakcie handlowym w związku z zamiarem zawarcia takiej umowy, co na gruncie RODO stanowi nasz prawnie uzasadniony interes. Ponadto celem przetwarzania jest dochodzenie ewentualnych roszczeń objętych umową albo związanych z umową, a także udokumentowanie wykonania usługi/dostawy dla celów podatkowych. W przypadku, gdy wyraziłeś zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych i/lub profilowania Browar przetwarza Twoje dane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych i ofert o swoich produktach i usługach oraz celu profilowania.
  • Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest umowa na usługę /dostawę określoną zawartą z nami umową, jaką wykonujemy lub wykonywaliśmy na Pani/Pana rzecz. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych wykorzystywanych w celach marketingowych i/lub profilowania jest Twoja zgoda. Jednocześnie informujmy, że zgoda może zostać w każdym momencie wycofana, a wycofanie zgody nie wpływa na ważność przetwarzania, które miało miejsce przed cofnięciem zgody.
  • Browar przekazuje dane osobowe następującym kategoriom podmiotów: Spółkom powiązanym osobowo lub kapitałowo z Browarem, spółce świadczącej usługi zarządzania, firmom świadczącym usługi wsparcia IT Browaru oraz dostarczającym oprogramowanie inf., firmom świadczącym usługi obsługi księgowej, transportowym i taksówkarskim w sytuacji zamówienia transportu lub przesyłki, kancelariom prawniczym, doradcom podatkowym.
  • Pani/a dane osobowe pozyskane w związku z zawartą umową o świadczenie usług/dostaw będą przetwarzane przez okres przedawnienia roszczeń podatkowych lub roszczeń cywilnoprawnych, w zależności które z tych zdarzeń nastąpi później, a pozyskane na podstawie zgody w celach marketingowych - przez okres ważności zgody na cele marketingowe i/lub profilowanie.
  • Ma Pan/i prawo dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
  • Dostęp do danych możliwy jest w siedzibie Browaru. Ponadto, Browar udostępnia adres email: info@browar-lubicz.com.pl za pomocą którego można kontaktować się w sprawie danych osobowych.
  • Browar nie zamierza przekazywać danych osobowych poza obszar EOG.
  • Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale wyjaśniamy, że bez nich wykonanie umowy na usługę /dostawę świadczoną przez Browar może okazać się niemożliwe lub utrudnione.
  • Browar podejmuje zautomatyzowane decyzje na postawie danych osobowych, w tym dokonuje profilowania, chyba że nie wyraziłeś zgody na profilowanie. Do profilowania wykorzystywane są historyczne dane osobowe, które Browar pozyskał w związku z świadczeniem na Twoją rzecz usług/dostaw.